Welkom in Berg en Dal,

Ingeklemd tussen Maas en Waal ligt één van de mooiste gemeenten van Nederland: Berg en Dal. Berg en Dal is aantrekkelijk met een overweldigend landschap, rijke cultuurhistorie en bijzondere wijnbouw. De grote hoogteverschillen, waar Berg en Dal zijn naam aan ontleend, zorgen voor prachtige vergezichten. De combinatie van landschappen maakt Berg en Dal bijzonder; heuvels zijn er meer in Nederland, polders uiteraard ook, maar het ensemble komt zelden voor.

De Romeinen wisten het al: het is hier goed toeven zo verscholen tussen de heuvels en omringd door uitgestrekte bossen, tegen de Duitse grens en vlakbij Nijmegen. Met meer dan 22 ha wijnbouw is Groesbeek het grootste wijndorp van Nederland. Er zijn dagelijks rondleidingen en proeverijen, met als hoogtepunt van het jaar de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek in het laatste weekend van september.


Jaarlijks op de derde dag van de Internationale Vierdaagse van Nijmegen passeren meer dan 40.000 wandelaars de dorpen Groesbeek, Breedeweg en Berg en Dal. Ook de rest van het jaar is Berg en Dal in trek als wandelgebied. De vele wandelpaden, waaronder het beroemde Pieterpad, de bossen en de on-Nederlandse vergezichten bieden wandelaars een prachtige uitdaging. Of ga lekker struinen in het natuurgebied de Millingerwaard en kom tot rust in de Ooijpolder. Een wandeling over de Duivelsberg vraagt om sterke kuiten! Geen zin om te wandelen? Pas dan de fiets en bedwing de beroemde Zevenheuvelenweg of waan je in het buitenland op een van de spectaculaire mountainbike routes.

Het dorp Groesbeek speelde een cruciale rol in de bevrijding van Nederland tijdens Operation Market Garden in 1944. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gewijd aan deze belangrijke periode. Samen met het Museumpark Orientalis Heilig Landstichting en het Afrika Museum vormen de drie musea de basis voor dagenlange cultuurbeleving.

 

 


 

                  

  

        

       GEHEIMEN VAN BERG & DAL