Bezienswaardigheden

De gemeente Groesbeek is één van de mooiste gemeenten in het Rijk van Nijmegen. Bossen, heuvels en natuurgebieden karakteriseren de omgeving en maken Groesbeek tot een prima verblijfplaats met interessante bezienswaardigheden. De naam Groesbeek (Groes betekent weiland) verwijst naar de beek die zijn oorsprong heeft nabij de Nederlands Hervormde kerk. Deze beek is in de loop der tijd grotendeels gekanaliseerd en daardoor alleen in zeer beperkte mate nog als beek herkenbaar.

In de Nederlands Hervormde kerk van Groesbeek vindt u diverse historische overblijfselen. Bij de restauratie van deze kerk in 1954 zijn waardevolle vondsten gedaan. Er werden overblijfselen gevonden van drie oudere kerken, die op dezelfde plaats hebben gestaan. De oudste vondst komt uit de tijd dat het christendom hier pas was ingeburgerd.

Omstreeks 1864 is de spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef aangelegd en in augustus 1865 in gebruik genomen. Voor de Groesbekers ging een nieuwe wereld open. Een wereld van bulderende en onder stoom staande locomotieven die, gestookt met steenkool, later nog voor veel bosbranden zouden zorgen. In 1991 is deze lijn opgeheven. De spoorrails ligt er nog als stille getuige.

 

                 

  

        

       GEHEIMEN VAN BERG & DAL